Malawista ja terveydenhuollosta

Kuva: World Atlas https://www.worldatlas.com/webimage/countrys/africa/lgcolor/mwcolor.htm)



Vuorossa "hieman" taustatietoa itse Malawista ja terveydenhuollosta täällä:



Malawi on siis valtio, joka sijaitsee Kaakkois-Afrikassa. Pääkaupunki on Lilongwe, joka sijaitsee maan keskiosassa. Malawin rajanaapureita ovat Tansania, Sambia sekä Mosambik. Ilmasto on Malawissa subtrooppinen, ja vuodenaikoja on kaksi (talvi & kesä). Malawin kesä alkaa näin "meidän" syksyllä, eli loka-marras-joulukuu ovat kuumimpia, mutta marraskuussa alkaa myös sadekausi. Juuri nyt täällä on todella todella kuivaa, ja pöllyävää hiekkaa on joka puolella. 

Malawi on yksi maailman tiheimmin asutetuista maista, ja tilastojen mukaan täällä asui vuonna 2017 yli 18,6 miljoonaa ihmistä. Lisäksi Malawi on yksi maailman köyhimmistä kehitysmaista, ja noin 90% väestöstä asuu maaseudulla. Eliniän odote oli vuonna 2016 noin 64 vuotta, joka on mukavasti enemmän kuin vuosituhannen vaihteessa ollut 46 vuotta.


District-sairaala, lähde: https://mwnation.com/bwaila-hospital-crisis/



Malawissa toimii Terveysministeriö (The Ministry of Health eli MOH), joka mahdollistaa valtaosan Malawin terveyspalveluista. MOH vastaa myös hallinnollisista asioista, sekä terveydenhuollon vaatimusten sekä ammattilaisten koulutuksen uudistamisesta ja kehittämisestä (ja monesta monesta muusta asiasta). Terveydenhuollon rahoitusjärjestelmä on vielä vaiheessa, joten virallista strategiaa palveluiden rahoittamiselle ei oikeastaan ole.

Malawilainen terveydenhuolto rakentuu kolmesta "tasosta": 
  • Primaarinen taso koostuu projekteista (esim vapaaehtoistyö, yhteisöjen toiminta, rokotuskampanjat) sekä pienemmistä terveyskeskuksista. 
  • Sekundaarisella tasolla tarkoitetaan District-sairaaloita, jotka ovat julkisen terveydenhuollon alaisia, ja vastaavat ikään kuin terveyskeskuksia Suomessa. Sekundaarisella tasolla on myös CHAM-terveyskeskukset, jotka ovat Faith Based Christian Association of Malawi-organisaation alaisia. 
  • Tertiaarinen terveydenhuolto tarkoittaa keskussairaaloita, jossa saadaan korkeatasoisinta hoitoa. Esimerkkinä Kamuzu Central Hospital, jossa molemmat teemme harjoittelumme.
"Tasolta" toiselle siirrytään aina ikään kuin lähetteellä, ja mikäli siirtyy seuraavalle tasolle ilman sellaista, voi olla että joutuu maksamaan sakkomaksuja. Käytännön asioista lisää myöhemmissä postauksissa, jotta tästä ei tule ihan romaania..



Lasten vuodeosasto Kamuzu Centralissa. Kuva: https://www.nyasatimes.com/calm-returns-kamuzu-central-hospital-patients-vocal-protests/



Terveydenhuollon henkilöstöä on todella vähän. Sataatuhatta Malawilaista kohden on vain 2 lääkäriä ja 34 sairaanhoitajaa/kätilöä (!!), joten hoitoon pääsevät ovat todellakin keskimääräistä rikkaampia ja asuvat yleensä lähellä hoitoa eli kaupungeissa.

Suurimpia terveysongelmia ja sairauksia ovat HIV ja Aids, tuberkuloosi sekä malaria. Malawissa on useita huomiotta jätettyjä endeemisiä trooppisia sairauksia, esimerkiksi rabies. Viime vuosina on myös alettu tutkia esimerkiksi kohdunkaulan syöpää, joihin edelleen kuolee yli puolet sairastuneista.

HIV-positiivisia on 15-49-vuotiaista lähes 11% (arvio todetuista ja toteamattomista yhteensä on noin miljoona ihmistä), joten töissä ollessamme törmäämme näihin potilaisiin päivittäin. Prosentuaalinen osa HIV-positiivisista on hitaassa laskussa, joten siitä tiedottaminen ja ennaltaehkäisy ei ole mennyt hukkaan.

Tuberkuloosin ennuste näyttää myös hyvältä, sillä sitäkin on kuvantamisen ja tutkimusten avulla saatu vähenemään aikaisemmasta, vaikkakin sitä esiintyy edelleen runsaasti. 

KCH:n Under Five-yksikön odotusaula.


Malaria on erittäin yleinen diagnoosi kaikenikäisen väestön keskuudessa. Tutkimusten mukaan vuonna 2015 Malaria-diagnoosin sai 380 potilasta 1000:sta, mutta malariaan kuolee nykyisin huomattavasti vähemmän ihmisiä kuin esimerkiksi kymmenen vuotta sitten. Lääkitykset sekä testien kehittyminen ovat auttaneet valtavasti. Malaria on siis malarialoisen aiheuttama sairaus, ja sitä levittävät hyttyset ovat runsaimmillaan sadekaudella (lokakuusta toukokuuhun). 

Malawissa on vuoden 2012 jälkeen alettu panostaa kansalliseen rokotusohjelmaan, jota toteutetaan kaikilla terveydenhuollon tasoilla. Tärkeintä se kuitenkin on primaarisella ja sekundaarisella tasolla, jossa apu pääsee lähelle niitäkin ihmisiä, jotka eivät pääse kaupunkeihin hoidon piiriin. Rokotusohjelmaa kehitetään jatkuvasti, mutta pisimmälle kehitetty on tällä hetkellä rokote poliota vastaan. 

Sairaalan piha

Huh! Siinäpä vähän infoa paikallisesta terveydenhuollosta. Palaillaan taas pian työasioiden parissa täällä bloginkin puolella.. 😉


💕: Eveliina R

Kommentit

  1. Hei Eveliina! Kiitos infosta, jonka lähetit. Mukava kuulla, että kaikki on mennyt hyvin. Tsemppiä harjoitteluusi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Ritva ja pahoittelut myöhäisestä vastaamisestä näihin kommentteihin! :)

      Poista

Lähetä kommentti